CICO HUB

De Circulaire Co-creatie hub (CICO HUB) bundelt de krachten om ondernemingen samen te brengen en te ondersteunen bij de transitie naar circulair ondernemen.

Met de verschillende partners binnen de hub, zijnde Designregio Kortrijk, Voka West-Vlaanderen, Howest, Leiedal en WAAK willen ze enerzijds werken aan bewustwording en kennisdeling rond circulaire economie. Dit doen ze via het Circulair Forum; een platform voor productiebedrijven, maatwerkbedrijven, afvalverwerkende bedrijven, dienstverleners, bedrijven actief in deeleconomie, kenniscentra, creatieve ondernemingen,… met als centraal thema: afvalvalorisatie en circulaire economie.

Anderzijds gaan ze met de hub ook concreet aan de slag met 3 productiebedrijven om in samenwerking met studenten en ontwerpbedrijven hun reststromen te identificeren en te exploreren, om daarna in co-creatie met een maatwerkbedrijf te komen tot nieuwe producten en een valorisatie van hun reststromen.

Begin juli stelden verschillende bedrijven hun reststromen voor aan een professionele jury die uiteindelijk de 3 bedrijven selecteerde uit de verschillende inzendingen:

  • Fluvius - als multi-utility bedrijf over heel Vlaanderen beschikt Fluvius over een verscheiden waaier aan reststromen, gaande van meterdeksels tot werkkledij
  • Moerman - zowel natuurlijk rubber als synthetische mousse zijn reststromen die bij de productie vrijkomen (Meulebeke)
  • Sunconfex - bij de productie van het geconfextioneerd zonneweringstextiel blijven jaarlijks heel wat snijresten ongebruikt achter (Ieper)

Bij verschillende reststromen wordt er nu reeds ingezet op recyclage of hergebruik. Binnen het co-creatie traject trachten we de stromen nog verder te gaan opwaarderen binnen de circulaire economie. De komende maanden gaan de Howest studenten aan de slag met het materiaal om dan in samenwerking met professionele ontwerpers tot nieuwe concepten te komen in 2022. Deze zullen dan te bewonderen zijn op het WONDER festival in het najaar.

Voor vragen of meer informatie, klik hier of contacteer project manager:
Sébastien Hylebos
sebastien@designregio-kortrijk.be
056 51 91 83


De DURVERS