17-03-2021

Kortrijkse durvers hebben jouw steun nodig

Met DURF2030 wil Kortrijk zoveel mogelijk mensen de krachten laten bundelen rond maatschappelijke uitdagingen. De eerste durvers gingen de uitdaging aan om met kunst of creativiteit voor meer verbinding te zorgen. Zeker in deze Corona-tijden is dit een grote uitdaging. Om het nodige budget bijeen te sprokkelen starten ze nu crowdfunding-campagnes op via Growfunding

De projecten 

  • VER weven – VER wonderen nodigt buurtbewoners  uit om deel te nemen aan de collectieve creatie van een groots wandtapijt. Op verschillende plekken in Kortrijk weven inwoners mee aan een tapijt dat een prominente plaats, die vervelt tot een nieuwe ontmoetingsplek. 

  • LUX IS KUNST, een project waarbij kinderen kennismaken met kunst in de breedste zin van het woord. Kunstenaars begeleiden hen op hun zoektocht, met creativiteit als kompas en duurzaamheid als kaart. 

  • Expo: What If vertelt het verhaal van levens die een positieve draai kregen tijdens de lockdown.  Mensen die wat leuks ontdekten, een toffe hobby, en verborgen talent, een vergeten goesting… Eind mei komt alles samen in een heuse tentoonstelling. 

  • OperatieKwartier is een on- en offline community radio in Kortrijk (LOOF site). Door een brede, eclectische waaier aan muziekachtergronden samen te brengen vormen ze, elke zondagnamiddag, een spiegel voor het muzikale landschap van de stad. 

  • Art in Exile zijn verschillende expo’s met werken van twee groepen mensen die het in het afgelopen jaar bijzonder zwaar hebben gehad: studenten gezondheidszorg en mensen in psychisch herstel. 

Hoe ondersteunt DURF2030? 

Eind januari werden deze 5 projecten geselecteerd door de jury van DURF2030: Charlotte Brandsma (Growfunding), Bram Coeman (kunstencentrum Buda), Kurt Declerq (Avansa) en Ruben Denys (CAW). Sindsdien werden ze begeleid door het projectteam van DURF2030 en Growfunding om hun plannen concreet te maken, hun communicatie op punt te stellen en een budget uit te werken.  

Een deel van dat budget zoeken de durvers zelf via Growfunding, een ander deel wordt door het DURFFONDS gematchfund (tot max. 1500€). Dit fonds werd opgericht door de diverse partners van DURF2030, onder de vleugels van het Streekfonds West-Vlaanderen (Koning Boudewijnstichting). 

DURF2030 wil de komende 10 jaar maar liefst 2.030 projecten realiseren. In aanloop naar de kandidatuur van Kortrijk om Culturele Hoofdstad van Europa te worden, wil de stad al de inwoners, ondernemers, jongeren, scholen en kunstenaars van de regio mee op sleeptouw krijgen. 

Durf je ook meedoen? 

Heb jij een idee dat een positieve impact kan maken op je buurt, je straat of stad? Zet je daarbij kunst of creativiteit in om tot verandering te komen? Contacteer dan zeker DURF2030, dat kan via www.durf2030.eu. Wie weet lanceer jij binnen enkele maanden een crowdfunding campagne! 

Nog geen concreet idee, maar je wilt wel bijdragen? Steun dan één van de lopende projecten via www.growfunding.be/durf2030. Iedere bijdrage telt! Want halen ze hun doelbedrag niet, dan krijgt iedereen zijn bijdrage teruggestort. Gaat het project wel door dan krijg je één van de leuke rewards.