Spring Refuge II

Timing: 8 tot 26 mei

Locatie: Expovleugel BK6 - Broelkaai 6, Kortrijk

Spring Refuge II van radical_hope arriveert in Kortrijk en richt een ruimte in voor ontmoetingen ‘door praktijk en toeval’. Gedurende drie weken – tussen 8 en 26 mei – worden mensen uitgenodigd om deel te nemen aan een reeks praktijken voorgesteld door Heike Langsdorf, Simone Basani en anderen. De Refuge wordt afgesloten met een publiek deelmoment op vrijdag 26 mei, mede samengesteld door de mensen die er ‘waren’ en zich met de ruimte en elkaar engageren.

Op sommige dagen zijn er geplande activiteiten, op andere dagen is de ruimte ‘open’ voor ongeplande ontmoetingen, rondhangen en spontane activiteiten.

Spring Refuge II vindt plaats in BK6 expo (Broelkaai 6, 8500 Kortrijk). Als je de Spring Refuge II poster aan de ingang ziet, betekent dit dat de ruimte open is. Wil je geen risico nemen of meer weten over de geplande activiteiten, stuur dan een mailtje naar Simone op: simone@radical-hope.be

Spring Refuge II is een volgende stap van een breder traject dat Post/Pandemics heet. Sinds augustus 2022 onderzoekt Post/Pandemics de vraag hoe een groep een groep wordt, hoe een groep andere groepen ontmoet, en hoe het concept van sociale integratie op zich al zeer twijfelachtig is. Hoe kan men zich verzetten tegen de veronderstelling dat er zoiets bestaat als een vastomlijnde samenleving waaraan de ander zich moet aanpassen?

In plaats van oproepen, selectieprocessen of strategieën om diversiteit of exclusiviteit te garanderen, vertrouwt Post/Pandemics liever op het toeval door mensen uit te nodigen tot een proces van verkenning: plaatsen waar wordt verkend wat er gebeurt als we NIET obsessief zoeken naar oplossingen voor problemen, verwezenlijkingen, resultaten of uiteindelijke alternatieven voor de status quo. Bevrijd van de druk om het bovengenoemde te produceren, zouden we manieren kunnen vinden om bevredigende levens te leiden.

Post/Pandemics is een 2-jarig proces geïnitieerd door radical_hope, een kader voor artistiek onderzoek en co-creatie.

productie: radical_hope
coproductie: De Markten, BUDA, KAAP
initiatie, choreografie: Heike Langsdorf
dramaturgie: Simone Basani
mediatie: Alice Ciresola
Deelnemers: Bilal Kamilla Arnout, Charif Bendriss, Siham Swaileim, Anne-Claire Kelam Epse Masso Mika, Saloua Achabouch, Johanna Jacobs, Mira Verstraeten, Elisabeth Ida, Ivan Azazian, Bieke De Bie, Nora Bajram, Marie Louise, Duminik, Hilde Van Geel, Sandrien Bilterest, Nadj, Soro…
Medewerkers uitgenodigd om hun praktijk te delen tijdens de Refuge-weken: Joan Somers Donnelly, Noah Geistlich, Mira Verstraeten, Katya Ev, Amina Saadi, Johanne Mortgat, Laura Oriol 
Meer info.

Radical_hope is een platform voor artistiek onderzoek en co-creatie.

Danser en performance kunstenaar Heike Langsdorf (BE/DE) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde hedendaagse dans aan ArtEZ Arnhem en volgde de postmasteropleiding a.pass. Ze werkte met en voor verschillende theatermakers, choreografen, beeldend kunstenaars en architecten en ontwikkelde daarnaast altijd werk in collectieve en co-creatieve settings. Sinds 2010 ontwikkelt ze werk met radical_hope en sinds 2018 ontwikkelt ze het project radical_house en sinds 2022 co-cureert ze deze plek samen met Simone Basani en Alice Ciresola. In dialoog met haar artistieke werk ontwikkelt en onderhoudt ze sinds 2013 een pedagogische praktijk binnen en buiten de schoolcontext.

Simone Basani (IT/BE) is curator, dramaturg en kunstproducent. Zijn onderzoek richt zich op participatieve strategieën en herinneringsprocessen. De belangrijkste resultaten van dit onderzoek zijn curatoriële site-specifieke formats waarbij hij kunstenaars en andere peers uitnodigt om te reageren op specifieke vragen en collectieve constructies van fysieke sites voor kritisch denken.