De Ambulanten*: TOOLBOX FOR CARE

De Ambulanten is een project rond kunst en participatie met bewoners en personeel in woonzorgcentra en rond het bouwen van bruggen tussen zorg en kunst. MUS-E kunstenaars Rasa Alksnyte, Ann Weckx en Justine Maxelon gaan de komende jaren aan de slag in Huize Sint Monika in de Marollen. Ze leren de bewoners en het zorgpersoneel beter kennen door deel uit te maken van de dagelijkse routine van het woonzorgcentrum en ontwikkelen kleine artistieke interventies ter plaatse. Hun ervaringen, reflecties en onderzoek zullen gaandeweg uitmonden in een toolbox for care. Deze kan nadien gebruikt worden door kunstenaars én woonzorgcentra om prikkelende, zorgzame samenwerkingen aan te gaan.  

De komende 2 jaar zullen de kunstenaars een 2-tal keer per jaar in residentie zijn bij kunstencentrum BUDA waar ze hun toolbox verder uitwerken en hun ervaringen delen met woonzorgcentra uit regio Zuid-West-Vlaanderen. Hun volgende residentie zal plaatsvinden in November 2022. Ben je zorgverlener of vrijwilliger in de zorg en heb je interesse in dit project? Stuur een mailtje naar naima.delaere@kortrijk.be, zo kunnen we je uitnodigen voor een volgende update van dit project.

De Durvers

Rasa Alksnyte, Justine Maxelon & Ann Weckx (LT/DE/BE)

Ann, Justine en Rasa zijn drie kunstenaars met verschillende achtergronden en disciplines met een sterke focus op zorg en sociaal engagement. Dit project ontwikkelde zich als een directe reactie op de coronacrisis en de sterke impact op zowel de zorg- als de kunstsector. In juni 2021 werden Ann, Justine en Rasa vrijwilligers in het bejaardentehuis Sint Monika in Brussel om  te zoeken naar meer holistische, bottom-up werkpraktijken waarbij iedereen die aanwezig is in het bejaardentehuis actief betrokken wordt. Hun veldonderzoek naar hoe samenwerkingen tussen de kunst- en de zorgsector op een meer inclusieve en duurzame manier kunnen gebeuren, zal in 2023 uitgroeien tot een “toolbox van de zorg”.