Vraagstraat

Zeg jij je buren vaak goeiendag? Verschil je veel van je directe buur? Zou je eens met je buren van huis willen ruilen? Deze en nog veel andere vragen stelden wij twee weken lang aan vijf Kortrijkse straten. In de Vuurkruiserslaan, de Damastweversstraat, de Sint-Antoniusstraat, de Watermolenstraat en op het José Vermeerschplein hingen bewoners telkens een gekleurde vlag uit, afhankelijk van hun antwoord. Een rode vlag betekende nee, een gele vlag ja.

Die vragen kwamen natuurlijk niet onopgemerkt. Elke avond zorgden we voor live-entertainment van lokaal talent. Een vuurspuwer, operazanger of rapper. De bewoners zagen het allemaal vanop de eerste rij, coronaproof vanuit hun raam of vanop het balkon. Aan het einde van de eerste week nodigden we ze uit voor een wandeling en lieten we hen meedenken over hoe we hun straat kunnen verbeteren. Van een mooie kerstboom op het plein tot van de straat een zone dertig maken. Elke straat kreeg de kans om voorstellen te deponeren in onze wensdoos.

“Ik leerde mensen kennen waarvan ik niet eens wist dat ze in mijn straat woonden”
Julie, bewoonster Watermolenstraat

Waarom gingen we eigenlijk elke avond om 18u de straat op? Tijdens onze Door to Door actie in september kwam steeds dezelfde conclusie naar voren: “Mensen klappen te weinig met elkaar”.  Daar wilden kunstencentrum Buda, Vormingplus, Schouwburg Kortrijk en State of the Arts iets aan veranderen en zochten ze een manier om mensen in verbinding te stellen. Dat bleek geen gemakkelijke opdracht want ondertussen werden de coronamaatregelen veel strenger. Uiteindelijk kwamen we uit op Vraagstraat. Een project dat buren in verbinding brengt met elkaar zonder dat ze daarvoor samen moesten komen. Helemaal veilig dus.

“We leerden onze buren dag per dag beter kennen”
Yvette & Janine, bewoonsters José Vermeerschplein

Vraagstraat bracht de straten in beweging. Er zijn voorstellen om van die straten betere en leefbaardere buurten te maken. We laten onze Vraagstraten in handen van de bewoners, nu is het aan hen.  

Beluister de grote slotshow van Radio Quindo met interviews met de initiatiefnemers en buurtbewoners.

Luister hier

Bekijk ook de reportage van Quindo