Tuin van Adem en Eten

Beschrijving project

Met een kerngroep van 10 inwoners uit Sint-Denijs vormen we een voormalig woonuitbreidingsgebied om tot een voedselbos. Het gebied krijgt vorm door houtkanten, bloemenweides, een poel, blote- en geschoeidevoetenpaden, een arena (voor yoga en stille cultuur), insectenhotels, nestkastjes, ... en een moestuintje voor vergeten groenten. Het wordt een plaats waar je kan genieten van de kleine dingen, waar je tot rust kan komen en de natuur weer tot leven komt. Het wordt een tuin waar je met anderen kan ademen en eten. 

De Arena

Met de hulp van DURF2030 en growfunding gaan we in dit voedselbos een Arena bouwen! Dit wordt een ontmoetingsplaats voor stille cultuur en andere activiteiten: yogasessies, workshops rond moestuinieren en ecologie, een rustplaats voor toevallige passanten, een buitenklas-dag van de naburige school en een ontmoetingsplek voor de jongeren en ouders van Ten Dries Jongerenzorg vzw.

Samenwerking

De Tuin van Adem en Eten is reeds een bron van rust en verbondenheid. Er is geen wifi, maar sterke verbinding. Iedere geïnteresseerde kan meehelpen om ons doel te bereiken. Het contact met en binnen de gemeenschap wordt versterkt via het vrijwilligerswerk, educatie, oogstdagen, (kook)workshops en de voeding die de tuin produceert.

In de eerste plaats richten we ons tot de individuen die in Sint-Denijs wonen en tot de mensen uit Zwevegem. Maar uiteindelijk vormen we voor iedereen die iets voelt voor onze activiteiten een aanspreekpunt.

Daarnaast zoeken we een directe samenwerking met Ten Dries Jongerenzorg vzw,

met de lokale gemeenteschool en lokale restaurants. Aan Ten Dries Jongerenzorg vzw zal onze tuin een oase van positieve energie aanbieden, een plaats waar bewoners en ouders op een andere manier met elkaar in contact kunnen komen. Voor de gemeenteschool is de tuin een unieke kans (zie leerplandoelstellingen wero) om van jongs af aan - peuterklasje tot en met het 6de leerjaar - de opbouw en groei van onze tuin en voedselbos mee te maken en mee te helpen realiseren. Een lokaal restaurant toont reeds interesse in de vergeten groenten en de korteketen. 

Expertise vinden we bij Natuurpunt en Velt.

Volg Tuin van Adem en Eten 

Volg de Tuin van Adem en Eten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond De Arena of de openwerkdagen via de facebookpagina of de website van Tuin van Adem en Eten