13-05-2024
Beeld Stille Strijd

Stille Strijd reist door Vlaanderen en houdt ook halt in Kortrijk. Daarmee kondigen we de start van ‘Ge Durft!’ aan, een 3-jarig traject waarin jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor worden en samen met culturele en sociale partners zelf projecten opstarten. Het project wordt door DURF2030 en Vives met steun van Vlaanderen uitgerold in Kortrijk en regio en eindigt in 2026 met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren. Het vormt de ideale basis richting de kandidatuur als Culturele hoofdstad voor 2030.  

Stille Strijd

“Stille Strijd” is een groot standbeeld van een in elkaar gedoken meisje, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar SAZZA. Het kunstwerk kaart het taboe aan dat leeft rond depressie en zelfdoding bij jongeren, en het onbegrip dat er vaak bij komt kijken.

Het beeld draagt een knalgele hoodie. De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat. Daarnaast is geel de kleur van hoop. “Het is belangrijk dat jongeren zich ervan bewust zijn dat praten over je mentale problemen de eerste stap naar hulp is. Waakzaam zijn en het gesprek aangaan kan het leven van een jongeren redden”, aldus SAZZA.

Vlaamse hulporganisaties

Aan het Stille Strijd beeld hangt een label met een directe verwijzing naar de Zelfmoordlijn 1813 en een QR code die linkt naar de website www.stillestrijd.be. “Suïcide en mentale gezondheid zijn precaire onderwerpen waarbij je secuur moet communiceren. Ik heb dan ook inhoudelijk advies gevraagd aan verschillende hulporganisaties zoals het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (de Zelfmoordlijn1813), Werkgroep Verder na Zelfdoding, de Centra Geestelijke Gezondheidszorg- Suïcide Preventie en VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie)”, aldus SAZZA.

Regionale vertaling

Op dinsdag 14 mei en dinsdag 11 juni werden hier 2 inhoudelijke luikjes aan gekoppeld:

  • Op 14 mei was er een lezing voor het brede publiek. Daarin werden de nodige handvaten aangereikt om goed te kunnen reageren op mensen in de omgeving die aan zelfdoding denken en het gesprek te kunnen blijven aangaan.
  • Op 11 juni was er om 13u30 een vorming voor eerstelijnswerkers, georganiseerd in BK6 door het CCG-SP West-Vlaanderen. Deze vorming behelst onderwerpen zoals signalen herkennen en bespreekbaar stellen, risico-inschatting, gesprekstechnieken en doorverwijzing. 

 

Ge Durft is een 3-jarig traject in samenwerking met:

Met middelen van: