NEST is het project van de Academie Harelbeke Anders om van hun binnentuin, een plaats voor en door de buurt te maken met meer 🐞🐝🦇🐣🌱. Wil je deel uitmaken van dit sociale, groene project? Kom zelf of in groep in één van de workshops een kunstig nestje maken of schenk er een aan wie het anders niet zou kunnen maken.

Waarom dit project? 

Door de heraanleg van de binnenplaats heeft  Academie Harelbeke Anders!, en de buurt een nieuwe troef.

  • ‘Ons nest’, een binnentuin, moet een plaats zijn waar iedereen welkom is met een hart voor natuur. 
  • Iedereen moet de kans krijgen om in contact te komen met cultuur, kunsteducatie en de sociale, mentale en verbindende voordelen daarvan.
  • Er is nood aan broedplaatsen voor inheemse vogels en vleermuissoorten. 

Wat willen ze bereiken?

  1. Mens en natuur verbinden. De tuin moet de centrale plaats worden voor en door de buurt. 
  2. De buurt de kans geven om de kunstacademie te ontdekken. Alsook te genieten van de verrijking om samen te creëren.
  3. Inheemse dieren aan een geschikte broedplaats helpen. In de tuin komt een grote nestinstallatie, in de buurt verstuiven zich de kleine nestjes.

Dankzij de vele mensen die een donatie deden voor de Growfundingcampagne, kon de academie 15 workshops organiseren. Je kon zelf deelnemen aan een workshop of je kon iemand die het met minder moet stellen de kans geven om deel te nemen.  

Wat komt er nog aan?

Op 1 april organiseert de academie een groot buurtfeest waarbij de nestinstallatie ingehuldigd zal worden. De mensen die een nestkastje maakten, kunnen hun kunstwerkje ophalen of het aan de installatie bevestigen.

Daarnaast wordt een stuk van de gevel van de academie een groengevel zodat de vogels en andere dieren genoeg insecten vinden. VZW Junglebeke zal instaan voor dit deel van het project.

Het programma

Op zaterdag 1 april is iedereen van harte welkom voor het nestige tuinfeest van Academie Harelbeke Anders!

15.30 - 16.00: Officiële opening binnentuin voor mens en dier & inhuldiging van de moeder-nest-installatie
16.00 - 17.00: Receptie door Stad Harelbeke
16.00 - 20.00: Art-markt - kinderanimatie - taart en meer
18.00 - 20.00: Optreden van Morphine Murphy en foodtruck

Locatie: Binnentuin AHA!

Wie zijn de durvers?

AHA! is een academie voor beeldende kunst, in de wijk ‘Het Eiland’ in Harelbeke. Een plek waar iedereen welkom is om te genieten, te ontmoeten en op een ongedwongen manier bestuift te geraken met kunst. Gediplomeerde leerkrachten en kunstenaars begeleiden er studenten van 6 tot 106 jaar in verschillende ateliers. Alle kunstdisciplines komen er aan bod. Kunst maken en beleven als verbindende factor.

Om de toeleiding naar het project te verzekeren werkt de academie samen met Huis van het Welzijn Harelbeke, Samenlevingsopbouw Harelbeke, Jongerenzorg ZWVL - Aventurijn en Welzijnsschakel De Spie. Voor de ecologische invulling van het project doet de academie beroep op vzw Junglebeke.