Wat is DURF WERKT 

In DURF WERKT buigen we ons over de toekomst van werk. Of is het werk van de toekomst? 
Dat doen we wel op een a-typische manier, want “DURF WERKT” is een samenwerkingsproject met alle sectoren (onderwijs, overheid, economie, middenveld). Het is een werklab voor toekomstige werkbeelden die proeven hoe het anders kan, we creëren het onwaarschijnlijke met zekerheid.  

“DURF WERKT” is een avontuur, een meanderend parcours, dat resulteert in concrete projecten rond de toekomst van werk met een publieksevent in het najaar van 23 in Zuid-West-Vlaanderen.  

DURF2030 biedt de experimenteerruimte en een samenwerkingsmodel waarbinnen deze projecten kunnen ontstaan en gerealiseerd worden. Een kader waarbinnen ECHT kan samengewerkt worden, van bij het begin, ‘thope’ projecten bedenken en realiseren vanuit diverse blikken en sectoren. 

In concrete programma’s met workshops, ontmoetingen, trainingen en lessen stimuleren we het vermogen om met verbeelding, schoonheid en spel te navigeren door het onbekende. 

We werken rond 3 uitdagingen, gekozen door een 20-koppig cross-sectoraal team uit onze regio met expertise in het thema.

We leven en ondernemen in een tijdperk met teveel uitroepingstekens en te weinig vraagtekens: wie durft?
Klaas Fremaut

Hoe creëren we flexibiliteit in de combinatie leven, leren en werken? 

Onze loopbanen zien er bijna allemaal dezelfde uit: we studeren, werken en gaan vervolgens op pensioen. En als we eerlijk zijn, zien ook onze werkdagen er bijna altijd hetzelfde uit.  
Dat biedt ons eigenlijk weinig flexibiliteit, een eigenschap die in de 21ste eeuw nochtans key is. Hoe creëren we samen flexibiliteit naar de toekomst toe? Hoe doorbreken we dat lineaire denken en kunnen we de regie over ons eigen (arbeids)leven terug in handen nemen? 

Hoe kunnen we zowel aan werkgevers als aan werknemers maximale flexibiliteit geven zodat leven, leren en werken eenvoudiger, leuker, evidenter en logischer in elkaar doorlopen? We gaan samen op zoek naar nieuwe modellen, vernieuwende tijdspaden en andere levenslopen... 

Hoe maken we de switch van werkgelegenheid naar werkgenegenheid? 

Het leven is meer dan werken alleen, maar toch spenderen we een aanzienlijk deel van ons leven op ons werk. We kunnen er dan ook maar beter het beste van maken :-). Daarom gaan we graag op zoek naar meer G´s op de werkvloer en onderzoeken we hoe we maximale genegenheid, geluk, goesting en gelijkheid kunnen uitbouwen als we aan de slag zijn. Hoe zorgen we voor een extra verbondenheid met collega´s en werkgevers? Waar halen we in de toekomst ons plezier uit zonder dat we verzanden in eindeloze teambuildings? Hoe zorgen we voor meer wederzijds respect tussen werkgever en werknemer? Wat zijn de sleutelfactoren zodat we ons nog meer betrokken voelen en duurzame relaties kunnen uitbouwen? Hoe maken we met andere woorden de switch van werkgelegenheid naar werkgenegenheid? 

Hoe waarderen we ons eigen en andermans werk?  

In de war for talent wordt gesmeten met groepsverzekeringen, bedrijfswagens of mobiliteitsvergoedingen. Dat is misschien fijn voor de werknemer, maar minder aangenaam voor de werkgever die ongewild in een opbod terecht komt. En toch moeten er andere manieren bestaan om te tonen dat je het werk van je werknemer, jouw collega, jouw baas waardeert. En wat is de waarde van jouw werk in jouw leven? Hoe maak je die zichtbaar, voelbaar en deel je die met anderen?  

Wil je meer weten? 

Kom naar het infomoment op 1 juni om 16u in BK6, Broelkaai 6, 8500 Kortrijk en kom meer te weten over dit avontuur, de uitdagingen en hoe jij kan meedoen. Kan je er niet bij zijn, contacteer ons op hello@durf2030.eu en dan maken we een afspraak.

Schrijf je hier in

Ik doe mee!  

Ik sluit me graag aan bij 1 van de 3 teams en kom naar de brainstormsessie waar we de zotste oplossingen bedenken rond de uitdaging waar ik DURF rond werken. 

Ik schrijf me graag in voor één van volgende brainstormsessies.   

De brainstorm sessies gaan door bij Innowiz, Howest Industrial Design Center, Marksesteenweg 58, 8500 Kortrijk. 

Partners

Deze partners en individuen zullen meewerken of zijn al betrokken:  

Avansa, Kunstencentrum Buda, ACV, VOKA, Vandewiele, Howest, de stroate, Kulak, de Waak, Schouwburg Kortrijk, Mex United, Quindo, Stad Kortrijk, W13, Antigone, Vives, logo Leieland, Refu interim, Focus Advertising, Growfunding, Koalect, Innowiz, Chemisch Circus, Zuidwest, Jongerenatelier, Designregio Kortrijk, Kanssa, Streekfonds West-Vlaanderen, Rhizo, FMDO, de Heerlijkheid van Heule,….. 

maar ook individuen zoals Luc Keppens, Klaas Fremaut, Jeppe, Gaël, Lara, Greet,...

We moeten leren leven én ondernemen met de zekerheid van onzekerheid. Durf is daarbij onze gids.
Klaas Fremaut

 Schrijf je in voor de DURF2030 nieuwsbrief