27/09/2024 - 29/09/2024 12:00 - 21:00
Publiek in de Budascoop

Ecopolis 2024

Voor het vijfde jaar op rij vindt er een editie van Ecopolis in Kortrijk plaats. Tijdens deze editie zetten we bezorgdheid rond het klimaat om in engagement. We doen dit met Rebecca Solnits woorden in het achterhoofd: "Het is niet te laat!" Net nu is het tijd om te luisteren naar diverse stemmen, om rechtvaardige oplossingen te formuleren, om radicale keuzes te maken, om een betere toekomst te formuleren. Kortom, om in actie te schieten want hope needs action

Ecopolis is een plek voor dialoog tussen auteurs, wetenschappers, doeners, activisten en kunstenaars over verantwoordelijkheid en betrokkenheid. We kijken voorbij de grenzen van identiteit en leeftijd en focussen op het verbinden van generaties - hoe we elkaar kunnen versterken in plaats van naar elkaar te wijzen -  want de verantwoordelijkheid ligt niet enkel bij de jongeren.

Poëtische interventie

Die grensoverschrijdende dialoog wordt in gang gezet via verschillende projecten. Wytske Versteeg en Sarah Vanhee vragen zich af wie er nog luistert. Amir Bachrouri en Sander Heijne laten hun stem horen. Jongeren uit de derde graad gaan samen met Sanne Huysmans, Tine Van Aerschot en de Klimaatdichters aan de slag om de klimaatagenda te schrijven. Jana De Kockere en Ferre Vuye presenteren hun voorstelling Cosmic Meaning Illusion, waarin ze zich afvragen of de wereld op zijn einde loopt. Journalist en reizend schrijver Chris Keulemans deelt zijn visie. Kunstenaar, filosoof en boomverzorger Peter Aers deelt tijdens Social Dreaming zijn bevindingen van een tweejarig onderzoek naar (nacht)dromen. En de actie Peaceful Solutions geeft tegenwicht aan polarisatie en zoekt manieren om mensen weer met elkaar te verbinden. Het volledige programma ontdek je binnenkort op www.ecopolis.be en www.buda.be

Tijdens het festival vindt ook de prijsuitreiking plaats van de schrijfwedstrijd rond klimaatracisme, georganiseerd door Oikos en Kif Kif. Heb je een idee voor een vlammend opiniestuk, of verwoord je jouw gedachten liever in een gedicht of kortverhaal? Je kan nog tot 18 augustus je tekst insturen. De winnaars ontvangen een geldprijs van 250 euro en de drie winnende teksten worden gepubliceerd in het tijdschrift van Oikos en op het platform van Kif Kif.

Ecopolis is een organisatie van Avansa MZW, kunstencentrum BUDA, Grootouders voor het Klimaat, Durf2030, KU Leuven Kulak, Letterzetter, Lieve Zusjes Stoere Broers, Oikos, Masereelfonds, Reset Vlaanderen, Schouwburg Kortrijk en Stad Kortrijk.