Ecopolis

01/10/2022 - 02/10/2022 20:15 - 19:00

Multiple (hi)stories, multiple futures

Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons om na te denken over een radicaal andere manier van leven. Kunnen ongehoorde verhalen ons daarbij helpen? Verhalen die linken leggen tussen generaties, geografische gebieden of oude kennis en technologie. En kan activisme als vorm van liefde ons verder brengen dan doemdenken?

Ecopolis brengt verhalen die voor deze nieuwe wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden, waarbij kunstenaars, denkers en doeners onze kaders openbreken.

PROGRAMMA Ecopolis Kortrijk

Roman Krznaric & Maxime Garcia Diaz
Zaterdag 1 oktober - 20:15 - Budascoop

De Brits-Australische cultuurhistoricus en publieksfilosoof Roman Krznaric is medeoprichter van – en docent – aan de School of Life in Londen. Krznaric doceerde eerder aan diverse prominente Britse universiteiten, was tuinman en werkte in Midden-Amerika op het gebied van mensenrechten. Hij is ook oprichter van het eerste Empathy Museum ter wereld. De auteur van The Good Ancestor geeft een eerste inkijk in een nieuw boek dat onderzoekt wat we kunnen leren uit 3000 jaar aan menselijke geschiedenis om de urgenties van de 21e eeuw te tackelen, van klimaatverandering, waterschaarste tot de dreiging die uitgaat van AI of synthetische biologie.

Maxime Garcia Diaz: publiceerde met Het is warm in de hivemind poëzie over een toekomst die radicaal meerstemming, meertalig en meerduidig is – met referenties aan de popcultuur, URL’s, internetcitaten en verwijzingen naar denkers als Donna Haraway, Theodor Adorno en Courtney Love. Haar bundel werd bekroond met de C. Buddingh-prijs, de prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar.

Zondag 2 oktober - 14:00

Hoe ziet de toekomst van werk eruit? En ziet die er anders uit dan hoe we nu werken? Welke visies helpen ons om hier antwoord op te geven? Kunnen onderzoekers, schrijvers en kunstenaars onze verbeelding aanscherpen en nieuwe mogelijkheden van samenwerken aanreiken? 

Vanaf 14u: Multiple Stories Work! 

  • Nada Gambier brengt verhalen over nachtwerk die ze verzamelde in drie wandelingen langs plekken in de Kortrijkse regio waar ’s nachts gewerkt wordt , van de spoeddienst In AZ Groeninge, via bakkers en nachtwinkels tot Agristo. Een organisatie van Avansa, Bibliotheek Kortrijk, Durf2030, Kunstencentrum Buda, Masereelfonds Kortrijk, Oikos & Stad Kortrijk
  • Futurology of Collaboration – Diederik Peeters en Anna Czapski: In Futurolgy of Collaboration hackt, remixt en prototypeert een artistiek onderzoeksteam de wetenschap die soms voorbehouden lijkt voor de politiek of bedrijfswereld in open-source futurologie: een resem aan spreuken en instrumenten voor wie wil tijdreizen in collectieve oefeningen.
  • Tash Aw: schreef met Vreemdelingen op de kade een belangwekkend portret van het moderne Azië aan de hand van de migratiegeschiedenis van zijn eigen familie. Aw vertelt over de pijn van migratiegolven en het grote zwijgen waarmee dit in Aziatische families gepaard gaat. Zijn verhaal voert van kansloze immigranten naar succesvolle machthebbers van afgelegen dorpjes naar nachtclubs in megasteden. Het is een verhaal dat schetst hoe alles wat kan wijzen op mislukking onbespreekbaar is en het verdriet van het verleden zo krampachtig van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is de vierde roman van Aw, twee van zijn eerdere romans werden beiden genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize.
  • Herman Loos: Een jaar lang werkte socioloog Herman Loos als Deliveroo-koerier en organiseert een deel van zijn tijd op het ritme van het belletje op zijn smartphone dat een nieuwe levering aankondigt. Wat betekent het zelfstandige te zijn zonder autonomie? Wat leveren twee uur fietsen, zeven bestellingen en dertig kilometer met gloeiende Indiase saus in je rug op?
  • sofasessie Werkgenegenheid: Het leven is meer dan werken alleen, maar toch spenderen we een aanzienlijk deel van ons leven op ons werk. In gesprek gaan we op zoek naar meer G´s op de werkvloer en onderzoeken we hoe we maximale genegenheid, geluk, goesting en gelijkheid kunnen uitbouwen als we aan de slag zijn.

Workshop: Philippine Hoegen, Julie Reist en Miriam Hempel – vanuit What is work (35 interviews met verschillende stemmen, met verschillende ‘jobs’, met andere administratieve statussen en mogelijkheden – over ‘werk’ en wat we er van verlangen) wordt ter plekke een grote grafiek van werk gemaakt.

16u30-18u: Time to Talk …( about work?)
In een levende bibliotheek ontleen je iemand die zich beschikbaar houdt voor een één-op-één gesprek. Verhalen van nieuwkomers voor bedrijfsleiders, en omgekeerd, verhalen van ‘jonge’ Belgen voor ‘oude’ Belgen, en omgekeerd, kennis over en van elders en toen … over werk en ambacht – en alles wat daarnaast leeft.

(ism Refu Interim, Antigone & Unie Der Zorgelozen)

18u: Slotvoorstelling – Seba Hendrickx: voorstelling Moddertong  (Budascoop): Verteltheater in het Vlaams, doorspekt met andere talen. Het verhoudt zich losjes tot de begrippendriehoek ‘moeder’, ‘taal’ en ‘aarde’. Een verteller zit samen met het publiek rondom een hoop spullen. Het licht zal veranderen; sommige dingen zullen bewegen; voetnoten zullen weglopen uit de tekst. Langs welke routes kunnen we het vaderland ontvluchten richting moeder aarde? Moeten we onszelf daar nieuwe talen aanleren? Wat moeten we er afleren? Hoe zou het alledaagse leven er in de nabije toekomst uit kunnen zien? Moddertong probeert woorden en dingen, publiek en spreker, mensen en de grond waarop ze zich bevinden, met elkaar in verband te brengen.

Het volledige programma op zondag komt binnenkort online!

Praktisch

Tickets
Reserveer via de website van kunstencentrum BUDA. Betaal wat je kan (€0/€5/€10/€15)

Locatie
Broelkaai 6 en Budascoop
 

Ecopolis in Kortrijk is een organisatie van Avansa, Bibliotheek Kortrijk, Durf2030, kunstencentrum BUDA, Masereelfonds Kortrijk, Oikos & Stad Kortrijk